Tabellen en grafieken > Tabellen
123456Tabellen

Uitleg

In dit Excel-bestand Gemeentelijke afvalstoffen (bron: CBS) zie je hoeveel afval door de Nederlandse gemeenten per jaar wordt ingezameld. De jaren (jaartallen) staan in de derde rij, per jaartal is er een kolom waarin de onderzoeksgegevens staan:

  • in de rijen 4,5 en 6 vind je afval dat de gemeentelijke diensten zelf produceren in duizenden tonnen per jaar (1 ton = 1000 kg);
  • in de rijen 7 t/m 13 vind je het afval dat door huishoudens wordt geproduceerd.

Elke rij met onderzoeksgegevens is een bepaalde categorie afvalstoffen.
Op de CBS-site kun je deze tabel met toelichting terugvinden.

Een heel ander soort tabel is de treinplanner van de NS. Ga je naar de NS-site, dan kun je meteen invoeren van waar naar waar je wilt treinen. Je krijgt een stukje van die grote tabel die vroeger "Spoorboekje" heette en een tabelletje met prijzen.

Kennelijk zijn er twee soorten tabellen:

  • tabellen met onderzoeksgegevens, zoals die van de gemeentelijke afvalstoffen (en vrijwel alle CBS-tabellen);

  • tabellen waarin tarieven, tijdstippen, werkenwijzen beknopt zijn aangegeven, zoals het "Spoorboekje" en de "bonus/malus-regeling" van een autoverzekering.

Hoewel tabellen bedoeld zijn om de zaak overzichtelijker te maken moet je ze goed interpreteren. En vaak roept dat nogal wat vragen op...

Opgave 2

In de Uitleg zie je de tabel van de gemeentelijke afvalstoffen in de loop van de jaren. Deze tabel komt van de site van het C.B.S. (Centraal Bureau voor de Statistiek). Neem het jaar 1993 en ga uit van 16 mln inwoners in Nederland. Het gemeentelijk afval van de reinigingsdiensten en overig afval komt boven op het afval van de huishoudens.

a

Hoeveel kg afval produceerden de gemeentes in Nederland samen dat jaar?

b

Met hoeveel kg was de afvalproductie van de gemeentes in Nederland in 2000 toegenomen?

c

Met hoeveel kg was de afvalproductie van de gemeentes in Nederland in 2006 afgenomen ten opzichte van die in het jaar 2000?

Opgave 3

Met de NS-treinplanner kun je een treinreis tussen twee stations plannen en de kosten berekenen. Hier zie je een geplande treinreis.

a

Om welke treinreis gaat het hier? Geef ook de vertrektijd en de aankomsttijd.

b

Hoe vaak moet je overstappen? Hoeveel bedraagt de geplande overstaptijd in totaal?

c

Hoeveel kost een enkele reis, vol tarief?

d

Met de auto is de afstand tussen deze twee stations ongeveer 150 km. Op die dag was de benzineprijs van € 1,45. Stel je voor dat je een auto hebt die per liter benzine 12 km rijdt (gemiddeld). Laat door berekening zien wat het goedkoopst is, tussen deze twee stations met de auto of met de trein reizen.

verder | terug