Perspectief > Perspectief
123456Perspectief

Uitleg

Als er meer groepjes evenwijdige lijnen zijn, zijn er in perspectief ook meer verdwijnpunten. Bekijk de foto van het kantoorpand. Op de twee gevels lopen de lijnen evenwijdig, maar de lijnen van de ene gevel lopen naar een ander verdwijnpunt dan de lijnen van de andere gevel. Beide verdwijnpunten liggen op de horizon.

De enige lijnen die in perspectief niet naar een verdwijnpunt gaan, terwijl ze in werkelijkheid wel parallel lopen, zijn lijnen die evenwijdig lopen met het vlak van tekening. Dit heet het kijkvlak, of het tafereel. Het oogpunt bevindt zich in het tafereel, op de lijn loodrecht vanaf het oog op het tafereel.

Ook deze kubus is getekend in perspectief.

Figuur 1

Figuur 2

Figuur 3

Alle blauwe ribben zijn in werkelijkheid evenwijdig. In de perspectieftekening snijden ze elkaar daarom in een punt op de horizon: het verdwijnpunt `V_1` . Hetzelfde geldt voor alle rode ribben, deze snijden elkaar in het punt `V_2` . Omdat er twee verdwijnpunten zijn, wordt dit een tekening in tweepuntsperspectief genoemd.

De lijn door beide verdwijnpunten is de horizon (figuur 3).

Het oogpunt valt in dit geval niet samen met `V_1` of `V_2` . Het oogpunt is namelijk het verdwijnpunt van de lijnen die loodrecht op het kijkvlak staan.

Hier is toevallig een van de diagonalen in het grondvlak evenwijdig met de horizon. Omdat de figuur een kubus is, betekent dit dat de andere diagonaal loodrecht op de horizon staat. Het verdwijnpunt van die tweede diagonaal is het oogpunt.

Opgave 4

Geef aan of de figuren zijn getekend in parallelprojectie, éénpuntsperspectief of tweepuntsperspectief.

figuur 1

figuur 2

figuur 3

figuur 4

Opgave 5

Bekijk de tweepuntsperspectieftekening van een balk met een grondvlak dat niet vierkant is. Deze figuur staat ook op het werkblad.

a

Bepaal twee verdwijnpunten en teken de horizon.

b

Iemand merkt op dat één van beide diagonalen van het grondvlak evenwijdig loopt met het tafereel en beweert dat het oogpunt het snijpunt is van een lijn waarop de andere diagonaal ligt en de horizon. Is dit een goede redenering? Licht je antwoord toe.

verder | terug