De chefkok van Bella Napoli berekent regelmatig hoeveel hij moet inkopen om de pizza's te kunnen beleggen. Hij gaat uit van `200` gram beleg per pizza en gebruikt zo'n tabel:
soort pizza | kaas | tomaat | salami | vis | ham |
Margherita | `2/5` | `3/5` | |||
Salami | `1/3` | `1/3` | `1/3` | ||
Napolitana | `3/8` | `3/8` | `2/8` | ||
Quattro stagioni | `1/4` | `1/4` | `1/4` | `1/4` |
Natuurlijk is zijn tabel veel groter, want er zijn nog veel meer soorten pizza.
En bovendien houdt hij bij hoeveel hij per avond van elke soort gaat verkopen. Dat heeft hij over de jaren wel geleerd...
Bij Toepassen zie je hoe de chefkok van Bella Napoli bijhoudt hoeveel hij moet inkopen.
Hoeveel gram kaas heeft hij nodig als er één pizza Margherita en één pizza Quattro stagioni worden besteld?
Hoeveel gram salami is nodig voor `2` pizza's Salami en één pizza Quattro stagioni?
Schilder A kan een huis in 5 uur geheel schilderen, schilder B kan dit in 3 uur.
Welk deel van het huis kunnen beide schilders samen in een uur schilderen?
Waarom moet het steeds over hetzelfde (of een zeer vergelijkbaar) huis gaan?
Hoeveel tijd hebben beide schilders samen nodig om het huis te schilderen?