In de natuurkunde komen regelmatig formules voor met meer dan twee variabelen. Een voorbeeld is de formule voor de afgelegde afstand van een bewegend voorwerp dat vanuit een zekere beginsnelheid eenparig versnelt (dat wil zeggen dat zijn snelheid gelijkmatig groter wordt). Voor de afgelegde afstand vanaf het moment dat de versnelling begint, geldt
Hierin is in m, de tijd vanaf het begin van de versnelling in seconden, de snelheid op in m/s en de (constante) versnelling in m/s2.
In deze formule is de onafhankelijk variabele die je op de horizontale as uitzet en de variabele die je op de verticale as uitzet. Je maakt hierbij een s,t-diagram. De andere variabelen zijn eigenlijk parameters die van de omstandigheden afhangen.
Voor de veranderende snelheid van het voorwerp bij deze eenparige versnelling geldt .
Je ziet in Toepassen een formule voor het berekenen van de afgelegde afstand van een eenparig versnellend voorwerp.
Een voorwerp heeft een snelheid van m/s. Op begint het eenparig te versnellen en de snelheid neemt elke seconde met m/s toe. Welke formule geldt er voor de afgelegde afstand ?
Welke afstand heeft dit voorwerp na seconden afgelegd?
Een voorwerp heeft een snelheid van m/s. Op begint het eenparig te versnellen. seconden later heeft het voorwerp m afgelegd. Hoeveel bedraagt de versnelling?
Een voorwerp begint op eenparig te versnellen. seconden later heeft het voorwerp m afgelegd. En weer seconden later heeft het nog eens m afgelegd. Hoeveel bedragen de beginsnelheid en de versnelling?
De snelste sprinter ter wereld is de cheetah (het jachtluipaard). Hij kan in seconden vanuit stilstand een snelheid van km/uur bereiken. Die snelheid kan hij daarna zo’n m volhouden.
Bereken de afstand die de cheetah aflegt voor hij op topsnelheid ( km/uur) is.
De cheetah start de achtervolging van een zebra die met een constante snelheid van km/uur aan hem voorbij rent met een voorsprong van m.
Haalt de cheetah deze zebra in, en zo ja, na hoeveel seconden?