Exponenten en logaritmen > Totaalbeeld
123456Totaalbeeld

Toepassen

Opgave A1Exponentieel verband: rechte lijn in grafiek
Exponentieel verband: rechte lijn in grafiek

In bijgaande figuur is de grafiek afgebeeld van een exponentieel verband. Het bijbehorende functievoorschrift is van de vorm `H = a*g^t`

a

Wat stelt de constante `g` in de formule voor?

b

Gebruik de grafiek om de constante `a` te bepalen.

c

Bepaal ook de constante `g` (rond af op drie decimalen).

d

Voer een controle uit.

Opgave A2Machtsverband: rechte lijn in grafiek
Machtsverband: rechte lijn in grafiek

In bijgaande figuur is de grafiek afgebeeld van een machtsverband. Het bijbehorende functievoorschrift is van de vorm `y = a*x^b`

a

Gebruik de grafiek om de constante `a` te bepalen.

b

Bepaal ook de constante `b` (rond af op twee decimalen).

c

Voer een controle uit.

d

Geert beweert dat je `b` ook kunt bepalen door de helling van de lijn te berekenen. Laat zien wat Geert daarmee bedoelt.

Opgave A3Dampdruk van water
Dampdruk van water

De afgebeelde temperatuur-dampdruk grafiek van water komt uit een technisch handboek. Hij geeft de relatie weer tussen temperatuur en druk. Dit lijkt ingewikkeld, maar laat je niet afschrikken.
Je weet: water kookt bij `100` °C, onder atmosferische omstandigheden. Je krijgt de temperatuur van het water niet hoger, omdat het deksel van de pan dan zit te klapperen, waardoor de druk (gelijk aan de buitendruk) `1` atmosfeer blijft. In een snelkookpan ligt dit anders en daar gaat de grafiek over.

Temperatuur-dampdrukgrafiek van water

Zoals al eens eerder verteld, worden (zeker in de technische wereld) allerlei eenheden gebruikt voor druk ( `760` mm Hg `=1` atmosfeer `=101300` Pa).

a

Als water wordt gekookt onder atmosferische omstandigheden, zal het kookpunt ongeveer `100`  °C bedragen. Klopt dat met de grafiek?

b

In een snelkookpan kan de temperatuur oplopen tot `150`  °C. Als de druk nog hoger wordt, wordt de stoom via een klepje afgeblazen. Hoe hoog is de druk bij `150`  °C?

c

Wellicht was het aflezen moeilijk omdat de afleespunten erg dik zijn. Laat met een berekening zien, dat voor een temperatuur van `122`  °C geldt dat de dampdruk ongeveer `1620`  mm Hg is.

d

Bepaal de druk bij b opnieuw, maar nu door nauwkeurige meting en berekening.

e

Bepaal door nauwkeurige meting en berekening de dampdruk bij `160` °C.

verder | terug