Rekenen I > Machten van 10 en technische notatie
1234567Machten van 10 en technische notatie

Toepassen

In deze video wordt je de wereld getoond als je erop inzoomt en uitzoomt in stappen van . Hij is Engelstalig.

Opgave A1

Een lichtjaar is de afstand die het licht in een jaar aflegt. De lichtsnelheid is ongeveer m/s. Een astronomische eenheid is de gemiddelde afstand (AE) van de aarde tot de zon: AE miljoen kilometer. Vooral in de sterrenkunde zijn lichtjaar en AE nuttige maten.

De dubbelster Alpha Centauri vormt samen met de veel zwakkere Proxima Centauri een drievoudig systeem, dat zich van alle sterren het dichtst bij ons zonnestelsel bevindt. De afstand tot de zon bedraagt 4,36 lichtjaar.

a

Hoeveel km is 1 lichtjaar? En hoeveel AE?

b

Hoeveel km is Alpha Centauri van onze zon verwijderd? En van de aarde?

c

Stel je voor dat je in een ruimteschip met 20000 km/uur van de aarde rechtstreeks naar de zon zou kunnen vliegen. Hoe lang doe je daar dan over? En hoe lang doe je over de reis naar Alpha Centauri?

Opgave A2

Ons Zonnestelsel bestaat uit een ster (de zon) en planeten. Je wilt een schaalmodel maken van het zonnestelsel dat nog in een schoollokaal past. Zoek de afmetingen van deze planeten en hun onderlinge afstanden op.

Bereken hoe groot je de afmetingen van de planeten moet maken en hoe groot je de (bijna) cirkelvormige banen om de zon moet maken. Geef een overzicht van alle afmetingen.

verder | terug