Rekenen II > Totaalbeeld
123456Totaalbeeld

Toepassen

Opgave A1Behangplaksel
Behangplaksel

In een receptenboek uit 1936 staat dit recept voor behangplaksel (dl staat voor deel of delen).

Rijstebloem `4` dl
Krijt (zeer fijn) `2` dl
Caseïne `1` dl
Aluin in poeder `1/2` dl

Men kan het mengsel direct met heet water tot een bruikbare pap aanroeren. Beter lost men de caseïne met iets ammoniak op als vroeger aangegeven en mengt deze oplossing met de gekookte rijstemeelpap. Verder is een pap van zuivere tarwebloem zeer bruikbaar. Hiertoe mengt men de tarwebloem met koud water tot een dun papje aan en giet dit mengsel juist als bij stijfsel in een voldoende hoeveelheid kokend water.

a

Rijstebloem koop je in pakken van `1` kg. Hoeveel moet je van de andere bestanddelen inkopen als je `1`  pak rijstebloem tot behangplaksel wilt verwerken?

b

Met `1` kg behangplaksel kun je `20` m2 muur behangen. Hoeveel van elk van deze ingrediënten moet je kopen om `35` m2 muur te kunnen behangen?

Opgave A2Een quad met vier versnellingen
Een quad met vier versnellingen

In de quad van Aris zit een versnellingsbak met vier versnellingen.
De motoras (aandrijvende as) drijft via een tussenas de as aan waarop de wielen zijn gemonteerd (de aangedreven as). In de afbeelding staat de versnellingsbak in de eerste versnelling, waarbij de tandwielen Z2 en Z3 op de tussenas worden ingeschakeld.
Tandwiel Z1 op de aandrijvende as heeft `16` tanden en tandwiel Z2 op de tussenas heeft `24` tanden. Tandwielen Z3 en Z4 hebben respectievelijk `14` en `28` tanden.
Omdat de vier wielen van de quad zonder verdere overbrenging aan de aangedreven as zijn gekoppeld/verbonden, hebben de wielen hetzelfde toerental als de aangedreven as.
De omtrek van de wielen is (afgerond) `1200` mm.

a

Als Aris in de eerste versnelling `18` km/uur rijdt, wat is dan het toerental van de aangedreven as in omw/min?

b

Welk toerental moet de motoras maken om er voor te zorgen dat Aris `18`  km/uur rijdt?

Opgave A3Dwergspitsmuis
Dwergspitsmuis

De dwergspitsmuis is het kleinste zoogdier van Nederland. Toch eet het diertje naar verhouding `40` keer zoveel als een volwassen olifant. Het eet elke dag zijn eigen gewicht aan insecten op.

De dwergspitsmuis is een insectenetend zoogdiertje met een gewicht tussen de `2,4` en `2,6` gram. Het diertje leeft het liefst zo diep mogelijk onder de grond in gangen en holen die andere dieren gegraven hebben.

De dwergspitsmuis heeft een heel ander levensritme dan de mens: hij slaapt `3` uur en is dan `3` uur wakker en actief, daarna slaapt hij weer `3` uur, enzovoorts. Hij heeft dus maar een dag van `6` uur. Een dwergspitsmuis van `1` jaar is van middelbare leeftijd; het dier wordt hoogstens zo'n `15` maanden oud.

Een olifant weegt gemiddeld zo’n `4000` kg. In een dierentuin eet zo’n olifant per dag `20` kg hooi, `15` kg gras, `10` kg krachtvoer, `45`  kg takken, `5` kg brood en `5` kg gemengd groenvoer.

a

Hoe lang schat je deze dwergspitsmuis als je zijn staart niet meerekent?

b

Reken na of de dwergspitsmuis naar verhouding `40` keer zoveel eet als de olifant.

c

Voor een dwergspitsmuis duurt een "dag" `6` uur. Hoe lang is voor de mens één "muizenjaar" ?

d

Hoe lang is voor deze muis één mensenjaar?

e

Hoe oud wordt de dwergspitsmuis in "muizenjaren" ?

Opgave A4Toegestane afwijkingen bij producten
Toegestane afwijkingen bij producten

Op bijvoorbeeld een pak suiker wordt het gewicht aangeven als: `1` kg `℮` .
Deze `℮` geeft aan dat het gewicht van dit pak suiker wel niet precies `1` kg zal zijn, maar wel ligt binnen de grenzen die de Europese Unie heeft vastgesteld.
Regelmatig worden er door ambtenaren in opdracht van de E.U. controles uitgevoerd om na te gaan of het gewicht binnen de juiste grenzen ligt. Voor `1` kg suiker is de toegestane afwijking van het gewicht `1,5` %.

a

Tussen welke grenzen mag het gewicht van dit pak suiker zitten?

b

Zoek minstens vijf verschillende producten waarop dit teken voorkomt en maak een lijst met het toegestane gewicht (of volume) van elk van die producten.

Opgave A5Volumestroommeters
Volumestroommeters
Volumestroommeter

Volumestroommeters worden vaak in de procesindustrie gebruikt. Sommige volumestroommeters hebben een zogenaamde wortelschaal waarbij de streepjes op een steeds grotere afstand van elkaar staan.
Een wortelschaal kun je zelf maken door eerst een normale, lineaire schaal te tekenen. Als je uit elk getal van de lineaire schaal de wortel trekt, ontstaat de wortelschaal. Zie onderstaand voorbeeld waarbij de lineaire schaal loopt van `0` tot `100` . In de afbeelding zie je dat de wortelschaal dan loopt van `0` tot `10` .

Constructie van een wortelschaal
a

Hoeveel keer zo groot is de afstand van `0` tot `6` als je die vergelijkt met de afstand van `0` tot `2` op een wortelschaal?

b

Een wortelschaal loopt van `0` tot `40` m3/uur (meetbereik). Hoeveel procent van het meetbereik slaat de wijzer uit als er een volumestroom van `20` m3/uur wordt gemeten?

c

Meestal gebruik je op een volumestroommeter een schaal met procenten.
Als de wijzer bij opgave b `64` % van het meetbereik uitslaat, welke volumestroom wordt dan gemeten?

d

Frans beweert: "Als je op de procentenschaal van een volumestroommeter de getallen vermenigvuldigt met het getal 10 krijg je het percentage van de maximale meetwaarde."
Klopt deze bewering?

verder | terug