Lineaire verbanden > Recht evenredig
123456Recht evenredig

Toepassen

Opgave 12Kolibries
Kolibries

De kolibrie kan door de zeer snelle vleugelslag (gemiddeld zo'n slagen per seconde, afhankelijk van de grootte van de vogel) in de lucht stil blijven hangen. Door deze snelle vleugelslag kan de kolibrie als enige vogel ook achteruit vliegen. Deze vogel kan zelfs recht omhoog en recht omlaag vliegen. Kolibries worden daarom de "helikopters" onder de vogels genoemd. De jongen worden gedurende de eerste vier weken van hun leven keer per dag door de vrouwtjeskolibrie gevoerd met nectar en insecten. De mannetjeskolibrie bemoeit zich niet met zijn kroost. De voedervluchten van de vrouwtjeskolibrie duren gemiddeld  minuut. We gaan er voor het gemak van uit dat de vrouwtjeskolibrie tijdens de voederperiode al haar vliegtijd besteedt aan het voederen van haar jongen.

a

Is het aantal vleugelslagen die de vrouwtjeskolibrie maakt, evenredig met het aantal vliegminuten?

b

Stel een formule op die het verband weergeeft tussen (het aantal vleugelslagen van de vrouwtjeskolibrie in de voederperiode) en (het aantal vliegminuten).

c

Bereken het aantal vleugelslagen dat een vrouwtjeskolibrie in de voederperiode per dag maakt.

Opgave 13Stadswandeling
Stadswandeling

Bij een stadswandeling in Amsterdam gebruikt Nigel een stadskaart met een schaal van .

a

Is het werkelijke aantal meters recht evenredig met het aantal centimeters op de stadskaart?

b

Stel een formule op die het verband weergeeft tussen (het werkelijke aantal meters) en (het aantal centimeter op de kaart).

c

De afstand van station Amsterdam Centraal naar het Museumplein is op de kaart cm hemelsbreed. Nigel weet dat hij daar nog % bij op moet tellen om aan de loopafstand te komen. Hij loopt met een snelheid van kilometer per uur. Bereken in minuten nauwkeurig hoeveel tijd Nigel nodig heeft om van Amsterdam Centraal naar het Museumplein te lopen.

verder | terug