Kansen en tellen > Systematisch tellen
123456Systematisch tellen

Uitleg

Bij tossen wordt er met een geldstuk geworpen. Het werpen met een geldstuk heeft de uitkomsten "kop" of "munt" . Bij een zuivere munt zijn beide uitkomsten even waarschijnlijk en hebben ze beiden een kans van `1/2` .

Gooi je met meerdere munten en kijk je naar het aantal keren "kop" , dan kun je dat aantal aangeven met `X` . Gooi je met vier munten dan heeft `X` de waarden `0` , `1` , `2` , `3` of `4` .
Om de bijbehorende kansen te kunnen berekenen, moet je het aantal gunstige en het totaal aantal mogelijkheden overzichtelijk bijhouden. Dat kun je doen met een boomdiagram.
Alle zestien mogelijkheden hebben dezelfde kans.
Ga na, dat `text(P)(X = 2) = 6/16 = 3/8` .

Een boomdiagram maken kan veel werk zijn, maar in veel gevallen hoef je maar een klein stukje te tekenen om te zien hoe je de kansen berekent.

Je kunt een boomdiagram compacter maken door de takken in één punt te laten samenkomen. Dan krijg je een wegendiagram. Daarin zie je snel dat er `2 *2 *2 *2 =16` mogelijkheden in totaal zijn. Alleen zijn de gunstige mogelijkheden nu moeilijker te tellen.

Opgave 1

Bestudeer Uitleg 1.

a

Wat is het verschil tussen een boomdiagram en een wegendiagram?

b

Wanneer is een boomdiagram makkelijker, en wanneer een wegendiagram?

Opgave 2

Je hebt in een hoge hoed vier kaartjes met daarop de letters A, B, C, D. Je haalt die kaartjes er aselect één voor één uit.

Bereken de kans dat je dit in de volgorde A-B-C-D doet.

verder | terug