Ruimtelijke figuren > Aanzichten/uitslagen
123456Aanzichten/uitslagen

Theorie

Een aanzicht is een vlakke weergave van een ruimtelijke figuur vanuit een (zover mogelijk) loodrechte richting. Meestal teken je drie aanzichten: het vooraanzicht, het rechter zijaanzicht en het bovenaanzicht. Deze aanzichten staan dus meestal ook loodrecht op elkaar. Soms zet je ze in één figuur die dan drieaanzicht wordt genoemd.

Aanzichten zijn een bijzonder geval van parallelprojectie. Het bijzondere is dat de verbindende lijnen zoveel mogelijk loodrecht staan op de voor-, zij-, boven- en ondervlakken van het origineel. De eigenschappen van de parallelprojectie gelden dus ook voor aanzichten. Er blijven bijvoorbeeld veel (verhoudingen van) lengtes hetzelfde.

Bekijk de daklengte in het bovenaanzicht en de dakbreedte in het vooraanzicht op "ware grootte" .

Een uitslag van een lichaam dat bestaat uit vlakken krijg je door het "open te vouwen" via de ribben, zo, dat er een vlakke figuur ontstaat. Je kunt ook zeggen dat een uitslag een "bouwplaat" is, maar dan zonder plakrandjes en uit één stuk. Een uitslag is dus een combinatie van parallelprojecties die allemaal loodrecht zijn. Dus alle (verhoudingen van) lengtes kloppen.

verder | terug