Figuren > Coördinaten
1234567Coördinaten

Toepassen

Tasmanian Devil is een tekenfilmfiguur van Warner Bros, bedacht en uitgewerkt door cartoonist en regisseur Robert McKimson. Hij speelt mee in de Looney Tunes/Merrie Melodies-tekenfilms en staat beter bekend als Taz. Het personage maakte zijn debuut in het filmpje "Devil May Hare" uit 1954.

Tweety (ook bekend als Tweety Pie of Tweety Bird) is een animatiefilmfiguur uit de Looney Tunes/Merrie Melodies-serie. Zijn naam is een samentrekking van "sweety" en "tweet" . Het personage werd in 1942 bedacht door Bob Clampett, en maakte zijn debuut in het filmpje "a Tale of Two Kitties" . In 1945 begon Friz Freleng met een reeks films waarin Tweety zijn bekendste tegenstander, Sylvester, ontmoette.

Klik op de naam onder het figuurtje en je krijgt het in coördinaten. Op een roosterpapiertje ( `5` mm bij `5` mm hokjes) maak je ze dan zelf.

Opgave 14

Taz en Tweety zijn twee tekenfilmfiguren uit de vorige eeuw. Je ziet ze in Toepassen .
Je kunt daar coördinaten van beide figuren downloaden.

Maak één van deze (of beide) coördinatenfiguren.

Opgave 15Coördinaten op het aardoppervlak
Coördinaten op het aardoppervlak

Ook op het aardoppervlak kun je met coördinaten werken. Daartoe is de aardbol verdeeld in lengtegraden (meridianen) en breedtegraden. De breedtegraden zijn cirkels evenwijdig aan de evenaar die als nullijn (horizontale as) dienst doet. De meridianen zijn halve cirkels van de Zuidpool naar de Noordpool van de Aarde. Voor de lengtegraden is als nullijn (verticale as) gekozen de meridiaan die door de Engelse plaats Greenwich loopt.
De `0` -meridiaan is vanaf de evenaar tot de Noordpool verdeeld is `90` breedtegraden. De evenaar is naar het Oosten en naar het Westen toe verdeeld in `180` lengtegraden. Op de afbeelding zijn Noord, Oost, Zuid en West aangegeven. De Nederlandse plaats Amersfoort ligt bijvoorbeeld ongeveer op `5` graden Oosterlengte en `52` graden Noorderbreedte. Je geeft dat aan met ( `5` OL , `52` NB).
In een atlas zoals de Bosatlas kun je die coördinaten op het aardoppervlak op kaarten terugvinden.

a

Probeer in een atlas te vinden waar `(0, 0)` ligt. Ligt er een grotere plaats in de buurt?

b

Bepaal de kaartcoördinaten van Moskou, Beijing, New York en Buenos Aires. Geef een schatting op hele graden.

c

Welke kaartcoördinaten heeft Greenwich ongeveer?

d

Réunion is een eiland in de Indische Oceaan. Welke kaartcoördinaten horen er bij?

verder | terug