Omtrek, oppervlakte en inhoud > Omtrek
123456Omtrek

Toepassen

Opgave 15Curvimeter
Curvimeter

Voor het meten van kromme wegen op een kaart wordt soms een curvimeter gebruikt. Onderaan een curvimeter zit een klein wieltje waarmee je over de kaart rolt. De curvimeter geeft de "gerolde" afstand aan.

Met een curvimeter kun je bijvoorbeeld de omtrek van een vijver op een kaart bepalen. Je kunt er ook de omtrek van een getekende cirkel mee bepalen.

a

Leg uit hoe je denkt dat een curvimeter werkt.

b

Beschrijf hoe je de lengte van kromme lijnen op papier ook kunt meten met een muntstuk van 1 euro.

Opgave 16Atletiekveld
Atletiekveld

De gemeente Schijndel laat een nieuw atletiekveld aanleggen: een rechthoekig sportveld met daaromheen een sintelbaan. De sintelbaan bestaat uit twee rechte stukken en twee halve cirkels.

Het sportveld is bij meter lang.
Hoe lang is de sintelbaan? Rond het eindantwoord af op gehele meters.

Opgave 17Basketbalveld
Basketbalveld

In een nieuwe sportzaal moet een basketbalveld worden uitgezet. Hiervoor moet de vloer worden voorzien van rechte en cirkelvormige (stippel)lijnen.

a

De gestippelde lijnen, ook wel de driepuntslijnen genoemd, zijn halve cirkels. Bereken zo nauwkeurig mogelijk hoeveel meter stippellijn er in totaal moet worden getrokken. Laat je berekening zien.

b

In het midden van het basketbalveld bevindt zich een cirkel. Deze cirkel wordt met een doorlopende lijn getrokken. Bereken zo nauwkeurig mogelijk hoeveel meter lijn er in totaal getrokken moet worden om de cirkel te maken. Laat je berekening zien.

c

Op de eerste dag worden de driepuntslijnen, de cirkel in het midden, de lijn in het midden en de buitenkant van het basketbalveld gelegd. Hoeveel meter aan (stippel)lijnen wordt er op de eerste dag getrokken?

verder | terug