Meetkundige berekeningen > Oppervlakte ruimtefiguur
1234567Oppervlakte ruimtefiguur

Verwerken

Opgave 10

Je ziet hier een vereenvoudigde tekening van een tuinhuisje. Het grondvlak is een rechthoek, evenals de twee opstaande zijwanden. De voorwand en de achterwand zijn vijfhoeken. Alle afmetingen in de figuur zijn in cm.

Bereken de oppervlakte van het dak van dit tuinhuisje en geef je antwoord in m2 in twee decimalen nauwkeurig.

Opgave 11

Je ziet hier een bijzondere plantenkas. De afmetingen zijn gegeven in cm. De kas heeft de vorm van een symmetrisch prisma en de bodem is uiteraard niet van glas.

Bereken de totale hoeveelheid glas in m2 die voor deze plantenkas nodig is.

Opgave 12

Je ziet hier een zogenaamde Romneyloods. Het is een loods in de vorm van een halve cilinder met een diameter van m. De bodem is een rechthoek van bij m.

Je hebt zo'n loods laten plaatsen. De halve cilinder die het dak vormt wordt rood geschilderd, de voorkant en de achterkant worden wit gemaakt. Bereken hoeveel m2 er rood moet worden geschilderd. Omdat het dak van golfplaat is gemaakt moet je er rekening mee houden dat je voor golfplaat ongeveer keer zoveel verf nodig hebt per m2.

Opgave 13

Dit is een vereenvoudigde tekening van een hoekblokhut. Het dak van die blokhut is een vierzijdige piramide waarvan de top boven het midden van het grondvlak zit. De blokhut zelf is een balk waarvan een hoek is afgesneden om een toegangsdeur in te maken. De afmetingen bij de figuur zijn in cm.

Bereken de oppervlakte van het dak van de blokhut.

Opgave 14

Dit feesthoedje bestaat uit een kegel waarvan de grondcirkel een diameter van cm heeft en de hoogte (de afstand van de top van de kegel naar het middelpunt van de grondcirkel) ook cm is. Let verder niet op de groene sierrand.

Bereken de oppervlakte aan stevig papier die je voor dit feesthoedje nodig hebt.

Opgave 15

In een kubus met ribben van cm wordt een regelmatig viervlak geplaatst. Hoeveel cm2 is de oppervlakte van dat tetraƫder?

verder | terug