Meetkundige berekeningen > Inhoud ruimtefiguur
1234567Inhoud ruimtefiguur

Verwerken

Opgave 11

Bereken de inhoud van deze vier figuren, waar nodig in twee decimalen nauwkeurig.

Opgave 12

Een octaëder bestaat uit twee regelmatige vierzijdige piramides die een gemeenschappelijk grondvlak hebben maar verschillende top, zie figuur. Alle ribben van het octaëder zijn cm.

a

Bereken de inhoud van het octaëder.

b

Bereken de oppervlakte van het octaëder.

Opgave 13

Hier zie je een tent. De afmetingen zijn in de figuur in meter gegeven. Bereken de inhoud van deze tent.

Opgave 14

Neem aan dat dit blikje tomatenblokjes zuiver cilindrisch is. De binnenmaten zijn: hoogte  cm en diameter  cm. Je ziet dat er milliliter in moet kunnen.

a

Bereken de inhoud van dit blik en ga na of er echt  milliliter in kan.

b

Bereken de oppervlakte van het etiket op het blik.

Opgave 15

Bereken de inhoud van elk van deze twee tuinhuisjes in m3 in één decimaal nauwkeurig. Het linker tuinhuisje is een prisma, het rechter tuinhuisje is een hoekblokhut waarvan de onderkant een vijfzijdig prisma is en het dak een vierzijdige piramide met een rechthoekig grondvlak. De afmetingen zijn in centimeter.

Opgave 16

Stel je moet een miljoen briefjes van € 100 in één keer meenemen. De afmeting van zo'n briefje is bij mm met een dikte van ongeveer mm. Het papier weegt gram/cm3.

Hoe ga je dat vervoer regelen? Neem je een schoenendoos, een flinke koffer of een grote vrachtwagen? Licht je antwoord toe.

Opgave 17

Een moderne stoel bestaat uit een gebogen frame waarop een zitting en een rugleuning zijn gemonteerd. Het frame is een gebogen ronde buis met een totale lengte van m. Deze buis heeft een buitendiameter van mm en een binnendiameter van mm. Hij is gemaakt van staal van gram per cm3 en daarna verchroomd.

Hoeveel kg staal is er voor deze stoel nodig?

Opgave 18

Dit ijshoorntje is kegelvormig. Het heeft een hoogte van cm en de fabrikant beweert dat het ijsje een volume van milliliter heeft.

a

Hoe groot is dan de diameter van de bovenkant van zo'n ijsje? Geef je antwoord in mm nauwkeurig.

b

Hoeveel ijsjes passen er theoretisch in een doos van bij bij cm? En hoeveel passen er in de praktijk in als alle ijsjes netjes heel moeten blijven?

verder | terug