Rekenen > Afronden
1234567Afronden

Voorbeeld 2

Er bestaan meerdere manieren van afronden.
Je rondt in de praktijk niet altijd af naar het getal, dat het dichtst in de buurt van je uitkomst ligt:

  • Marieke is 15 jaar en 11 maanden oud. Ze mag nog niet op een brommer rijden, want ze is nog geen 16. Haar leeftijd wordt naar beneden afgerond.

  • Voor het bakken van 7 grote pizzabodems heb je 1100 gram bloem nodig. Bloem wordt verkocht in pakken van 1000 gram. Als je 7 pizzabodems wilt bakken, koop je niet 1, maar 2 pakken bloem. Het aantal pakken bloem wordt naar boven afgerond.

  • In een glas wijn zit 150 mL. In het restaurant zit de wijn in flessen van 700 mL. Uit één fles haal je maar 4 glazen wijn en geen 5. Het aantal glazen wordt naar beneden afgerond.

  • Je gemiddelde rapportcijfer is 6,475. Het rapportcijfer is echter een geheel getal. Nu moet je normaal afronden op gehelen. Je krijgt een 6.

Je moet dus bij afronden altijd aan de praktijk denken en vooral je gezonde verstand gebruiken.

Opgave 7

Voor een klassenavond heeft Emma 12 grote flessen cola van 1,5 liter per stuk gekocht. In een vol glas gaat 0,2 liter cola.

a

Voor hoeveel personen kun je uit één fles cola een glas vol inschenken?

b

Als je acht glazen uit één fles cola wilt schenken, hoeveel doe je dan in elk glas? Geef je antwoord in twee cijfers achter de komma.

c

Hoeveel volle glazen kan Emma inschenken? En hoeveel glazen kan ze inschenken als ze er acht uit één fles haalt?

Opgave 8

Bob moet voor drie personen broodjes kopen. Ieder wil er vier. De broodjes zijn per vijf stuks verpakt in een zak.

Hoeveel zakken brood moet Bob kopen?

Opgave 9

Monique heeft voor haar verjaardag 4 cakejes gebakken. Uit elk cakeje snijdt ze acht plakken. Ze wil op haar verjaardag drie keer met cake rondgaan en ze neemt zelf dan ook telkens een plak cake.

Hoeveel vriendinnen kan ze dan uitnodigen?

verder | terug