Breuken > Totaalbeeld
1234567Totaalbeeld

Toepassen

Opgave 13Stamboom
Stamboom

De Zwitserse familie Bernoulli heeft een flink aantal bekende wiskundigen voortgebracht, allemaal mannen. Je ziet hier een deel van de mannelijke lijn van hun familiestamboom. De namen van de bekende wiskundigen zijn vet gedrukt. In het algemeen komen iemand's erfelijke eigenschappen voor de helft van de vader en voor de helft van de moeder. Bekijk nu Johann III Bernoulli.

a

Hoe groot is het deel dat zijn overgrootvader van vaders kant aan erfelijke eigenschappen heeft bijgedragen?

b

Jakob en Johann Bernoulli waren de eerste bekende wiskundigen uit de familie. Als je aanneemt dat goed zijn in wiskunde erfelijk is, voor welk deel heeft Johann III dan zijn wiskundige capaciteiten geërfd?

c

Kun je op grond van deze stamboom aannemen dat wiskundige kwaliteiten erfelijk zijn?

Opgave 14Behangplaksel
Behangplaksel

In een receptenboek uit 1936 staat dit recept voor behangplaksel (dl staat voor deel of delen).

Rijstebloem dl
Krijt (zeer fijn) dl
Caseïne dl
Aluin in poeder dl

Men kan het mengsel direct met heet water tot een bruikbare pap aanroeren. Beter lost men de caseïne met iets ammoniak op als vroeger aangegeven en mengt deze oplossing met de gekookte rijstemeelpap. Verder is een pap van zuivere tarwebloem zeer bruikbaar. Hiertoe mengt men de tarwebloem met koud water tot een dun papje aan en giet dit mengsel juist als bij stijfsel in een voldoende hoeveelheid kokend water.
a

Rijstebloem koop je in pakken van kg. Hoeveel moet je van de andere bestanddelen inkopen als je pak rijstebloem tot behangplaksel wilt verwerken?

b

Met kg behangplaksel kun je m2 muur behangen. Hoeveel van elk van deze ingrediënten moet je kopen om m2 muur te kunnen behangen?

Opgave 15Priemgetallen als noemer
Priemgetallen als noemer

Bij breuken waarvan de noemers wat grotere priemgetallen zijn is het lastig om ze te schrijven als een decimaal getal. Je rekenmachine helpt dan vaak niet goed.

a

Schrijf als decimaal getal.

b

Waarom kun je nu gemakkelijk als decimaal getal schrijven?

c

Probeer als decimaal getal te schrijven: .

verder | terug