Goniometrie > Hoeken berekenen
123456Hoeken berekenen

Verwerken

Opgave 10

Hieronder zie je vier windvectoren en de fietsrichting getekend. De componenten waarin je deze vectoren kunt ontbinden zijn ook getekend. Van zowel de vectoren als sommige componenten is de lengte gegeven.

Bereken de hoek die de windvector met de fietsrichting maakt in graden nauwkeurig.

Opgave 11

Een trein rijdt 200 m langs een berghelling omhoog. Hij is dan 68 m gestegen.

Hoe groot is de hoek die het spoor met de horizontale richting maakt? Geef het antwoord in graden nauwkeurig.

Opgave 12

Iemand bevindt zich in een oude mijngang 40 m lager dan de ingang. Hij loopt terug naar die ingang. De eerste 400 meter loopt hij schuin omhoog onder een hoek van 5 °. Het is dan nog 200 meter terug naar de ingang.

Onder welke hoek loopt hij het laatste deel van de terugtocht schuin omhoog? Geef het antwoord in graden in één decimaal nauwkeurig.

Opgave 13

Δ A B C is het vooraanzicht van de bovenkant van een symmetrische gevel. De zijden A C en B C vormen de breedtes van de rechthoekige dakdelen.

Bereken de breedte van een dakdeel in cm nauwkeurig.

Opgave 14

Van een zogenaamde "luie trap" is de optrede 15 cm en de aantrede 30 cm. Zie figuur. Tussen twee verdiepingen van een warenhuis zit een luie trap met 26 treden. De hoekpunten bij de rechte hoeken die aantrede en optrede met elkaar maken liggen op een rechte lijn die een hoek maakt met de vloeren van de verdiepingen.

Bereken die hoek in tienden van graden nauwkeurig.

Opgave 15

Van een gelijkbenige driehoek zijn de zijden 12, 12 en 10 cm.

Bereken de hoeken van deze driehoek in graden nauwkeurig.

verder | terug