Verbanden en verschillen > Totaalbeeld
12345Totaalbeeld

Achtergronden

Karl Pearson

Je hebt diverse manieren gezien om statistische variabelen te vergelijken of juist naar een statistisch verband tussen twee variabelen te zoeken. Wie hebben al die methoden toch bedacht?

  • De correlatiecoëfficiënt `r` voor het bepalen of er tussen twee kwantitatieve variabelen een (statistisch) verband bestaat, is ook bedacht door Karl Pearson (1857—1936), hoewel de trendlijn zelf al ouder was en door Carl Friedrich Gauss (1777—1855) met de kleinste-kwadraten-methode is afgeleid.

  • De phi voor het bepalen of in een twee bij twee kruistabel de twee kwalitatieve variabelen weinig, een beetje of veel van elkaar verschillen, is bedacht door Karl Pearson, één van de grondleggers van veel statistische methoden. In feite hangt dit getal nauw samen met de correlatiecoëfficiënt `r` , in dit geval voor twee punten in een assenstelsel.

  • De boxplot wordt gebruikt om twee kwantitatieve variabelen te vergelijken. Hij is voor het eerst geïntroduceerd door de Amerikaanse wiskundige John Tukey (1915—2000). Tukey was één van de grondleggers van de data-analyse.

  • Het hypothese toetsen wordt ook wel gebruikt om twee kwantitatieve variabelen te vergelijken (o.a. tekentoets en verschiltoets van het gemiddelde). De begrippen nulhypothese en significantieniveau kregen vooral betekenis door de Britse bioloog en statisticus Ronald Aylmer Fisher (1890—1962). Hij schreef het invloedrijke boek "Statistical methods for research workers" in 1925.

verder | terug