Lineair programmeren > Totaalbeeld
12345Totaalbeeld

Toepassen

Opgave 5Eigen onderzoek: supermarkt
Eigen onderzoek: supermarkt

In een supermarktketen heeft men vaak te maken met problemen die met behulp van lineair programmeren zijn op te lossen. Denk maar eens aan het invoeren van nieuwe merken. Stel je voor dat product van merk A niet zo goed loopt kan worden vervangen door eenzelfde product van merk B. De directie weet nog niet zeker of merk B beter zal verkopen, dus houdt de supermarkt ook nog merk A op de schappen. Een beperkte ruimte en een beperkt budget worden beschikbaar gesteld voor merk B. Het gaat natuurlijk weer om een zo groot mogelijke winst.

Onderzoek nu hoe je hierbij een probleem kunt formuleren dat met behulp van lineair programmeren is op te lossen.

Opgave 6Stoelen sjouwen
Stoelen sjouwen

Voor een voorlichtingsavond zijn er extra stoelen naar de aula en extra stoelen naar de bibliotheek gebracht. Die stoelen komen uit lokalen op de eerste, de tweede en de derde verdieping. De aula is op de begane grond, de bibliotheek op de eerste verdieping. Er moeten stoelen naar de derde verdieping, stoelen naar de tweede verdieping en stoelen naar de eerste verdieping.
In de tabel kun je zien hoeveel tijd het gemiddeld kost om een stoel van de ene naar de andere plaats te dragen. De tijd is in minuten.

naar 1ste naar 2de naar 3de
aula
bieb

Verzin een methode om deze klus in zo min mogelijk tijd op te knappen. Hoeveel stoelen moeten er dan van de aula naar elke verdieping? En vanuit de bibliotheek?

verder | terug