Matrices en grafen > Het begrip matrix
123456Het begrip matrix

Uitleg

Een schoenenwinkel heeft van een nieuw model wandelschoenen (de "Strider" ) nog 76 paar in voorraad. Van de Strider bestaan drie varianten, die op de doos met A, B en C worden aangeduid. De Strider wordt voorlopig alleen in de maten 39, 40, 41 en 42 gemaakt. Hier zie je de voorraad tegen het eind van een bepaalde maand.
Voor de aankomende maand wil de eigenaar van de varianten A en B van elke maat 15 paar in huis hebben en van variant C van elke maat 10 paar.

Laat je de randen van deze tabel weg, dan krijg je een matrix van 4 rijen en 3 kolommen. Dit heet een 4 × 3 -matrix.
De bestelling kun je ook weergeven in zo'n 4 × 3 -matrix.
Tel je beide op, dan krijg je de voorraad voor de nieuwe maand:

Je ziet hoe het optellen van matrices gaat. Overigens: de winkelier is natuurlijk uitgegaan van de nieuwe maandvoorraad en heeft zijn bestelmatrix gemaakt door van die nieuwe matrix de gegeven voorraadmatrix af te trekken.

Opgave 1

Bekijk in de Uitleg hoe een winkelier in Excel zijn voorraad van een bepaald type wandelschoen bijhoudt. Ga er van uit dat de voorraad is geteld op 30 april. Voordat zijn bestelling is aangekomen zijn er in mei al weer schoenen van het model "Strider" verkocht. De tabel hiernaast geeft dat weer; het is de verkoopmatrix van de maand mei.

a

Welk getal staat op de derde rij en in de tweede kolom?
En welke betekenis heeft dit getal?

b

Bereken de nieuwe voorraadmatrix op het moment dat de bestelling op 1 juni binnenkomt.
Welke matrixbewerking past hierbij?

c

Na een reclamecampagne op 31 mei, verwacht de winkelier in juni deze schoenen veel te gaan verkopen. Hij verdubbelt zijn voorraad diezelfde dag nog. Met welke matrixbewerking bereken je het verdubbelen van de voorraad?

verder | terug