Statistiek > Data ordenen
123456Data ordenen

Voorbeeld 1

Bekijk in het bestand Schoenmaten de schoenmaat van `75` mensen op zaterdag 14 juli 2015 in een schoenenwinkel.

Maak een complete frequentieverdeling met daarin de absolute frequenties, relatieve frequenties, cumulatieve frequenties en cumulatieve relatieve frequenties.

> antwoord

Werk je met Excel, sla dan het bestand eerst op je eigen pc op voordat je erin gaat werken. In het bestand Schoenmaten - uitwerking vind je de antwoorden. Door op een cel te klikken kun je na gaan hoe je Excel gebruikt om het rekenwerk te doen. Je ziet dan welke formule er gebruikt wordt. Bekijk eventueel ook het Practicum.

Werk je het met hand, dan tel je eerst het aantal turven in de tabel. Dit noteer je bij de absolute frequentie. Deel de absolute frequentie door het totaal aantal en vermenigvuldig met `100` om de relatieve frequentie in % te krijgen. Zo hoort bij schoenmaat 36 een relatieve frequente van `3/75 *100=4` %. Voor de cumulatieve frequentie tel je telkens de voorgaande frequentie erbij op. Bij schoenmaat 37 hoort de cumulatieve frequentie `3+5=8` en bij schoenmaat 38 hoort een cumulatieve frequentie van `8+14=22` . Doe dit ook bij de relatieve frequentie (in %) om de relatieve cumulatieve frequentie te krijgen.

Opgave 4

Bekijk de frequentietabel uit Voorbeeld 1. Werk met de gegevens in deze tabel of op je pc met het bestand Schoenmaten - uitwerking.

a

Als je bij de absolute frequenties één waarneming `36` toevoegt, hoeveel getallen veranderen er dan in de absolute frequentiekolom? Gebruik de tabel uit het voorbeeld.

b

Hoeveel getallen veranderen met de toevoeging in de somfrequentiekolom?

c

Hoeveel getallen veranderen in de relatieve somfrequentiekolom?

Opgave 5

Bekijk nog eens de complete frequentietabel uit Voorbeeld 1. Werk met de gegevens in deze tabel of op je pc met het bestand Schoenmaten - uitwerking.

a

Als je bij de absolute frequenties een waarneming van `44` weghaalt, hoeveel getallen veranderen er dan in de absolute frequentiekolom?

b

Hoeveel getallen veranderen met de weglating in de somfrequentiekolom?

c

Hoeveel getallen veranderen in de relatieve somfrequentietabel?

verder | terug