Volgens de fabrikant is het gewicht (in gram) van zijn pakken suiker normaal verdeeld met en .
Omdat de consumentenbond veel klachten heeft binnengekregen waarin wordt gemeld dat
de pakken suiker van deze fabrikant te weinig suiker bevatten, wordt er door hen getwijfeld
aan dit gemiddelde. De consumentenbond stelt dat .
In een steekproef van is het gemiddelde gram. Is dit bij een significantieniveau van % voldoende reden om aan te nemen dat de fabrikant ongelijk heeft?
en .
Het significantieniveau is .
`text(P)(bar(G) lt g | mu = 1002 text( en ) sigma = 0,95) le 0,01`
geeft: .
Het kritieke gebied wordt daarom: .
Het in de steekproef gevonden gemiddelde geeft daarom inderdaad aanleiding om de bewering
van de fabrikant in twijfel te trekken bij een significantieniveau van %.
Je ziet in
Voer de beschreven toets zelf uit.
Voer de toets nog eens uit, maar nu met een betrouwbaarheid van %. Is er nog steeds sprake van een significante afwijking?
In plaats van een steekproef van pakken wordt een steekproef van pakken suiker genomen. Bij welke gewichten krijgt de consumentenbond nu met 99% betrouwbaarheid gelijk?